Aktuálne správy
Domov / Aktuálne / Nezabúdame! Pripomenuli sme si výročie založenia Spolku bírešov v Merašiciach.

Nezabúdame! Pripomenuli sme si výročie založenia Spolku bírešov v Merašiciach.

115.výročie založenia prvého Bírešského spolku v Merašiciach

26.decembra 2023 sme si pripomenuli 115 rokov od založenia prvého bírešského spolku v Merašiciach. Písal sa rok 1918 a rímskokatolícky kňaz Augustín Gramantik ( nar. v r.1877- zomrel v r. 1962), ktorý v tom čase pôsobil vo farnosti Merašice ( 1912- 1936), založil Bírešský spolok a následne aj Bírešskú kanceláriu v Trnave s celoslovenskou pôsobnosťou. Činnosť spolku bola zameraná na bezplatné poskytovanie rád a pomoci roľníkom. Avšak po vydaní letáku Ohlas k bírešom tlačou vtedajšia vládna moc zastavila činnosť spolku z dôvodu „ poburovania“. Stalo sa tak dekrétom z 12.4.1919. Existencia spolku bola teda veľmi krátka a kňaz A.Gramantik bol dokonca na krátky čas v Merašiciach obmedzený na slobode pohybu. Spomenutý leták bol priamou obžalobou vtedajšieho sociálneho poriadku, celkovo obsahoval 16 bodov.
Ohlas k bírešom začína slovami: „ V nesmiernej drahote, ktorú zapríčinila svetová vojna a nekonečná lakomosť, mnohí páni o nič nepopravili dôchodky bírešov…ženy a deti, ba aj sami bíreši chodia otrhaní, bosí ako žobráci…
16 bodov Ohlasu obsahovalo konkrétne požiadavky ohľadom platu, bývania, starostlivosti o vdovy, nepracovania v nedeľu a počas sviatkov, platenia lekára v prípade potreby atď.
Vo farnosti Merašice pôsobil kňaz A. Gramantik 24 rokov. Počas jeho pôsobenia boli inštalované 2 bronzové zvony vo veži farského kostola: zvon Ukrižovania Ježiša Krista vážiaci 120 kg a zvon sv. Jozefa vážiaci 57 kg oba odliate v r. 1921 bratmi Fischerovími. Založil Spolok sv. ruženca, dal postaviť pri kostole pomník padlým v 1.sv.vojne , dal rozšíriť kostol o južnú loď- do terajšej podoby, zaobstaral vnútorné zariadenie kostola, presadzoval dostavbu miestnej cirkevnej školy. Posledné roky prežil v charitnom domove v Pezinku, v ktorom je aj pochovaný.

V r.2019 sme inštalovali na vonkajšej fasáde ( sakristia) farského kostola v Merašiciach pamätnú tabuľu kňazov pôsobiacich vo farnosti Merašice od r. 1898. Meno duchovného otca kňaza Augustína Gramantika ja na tejto tabuli umiestnené tretie zvrchu.

( Týmto ďakujem JUDr. Martinovi Gruchalákovi, nášmu farníkovi, za poskytnutie materiálov, ktoré zozbieral, spracoval a dal vytlačiť ako aj za iniciatívu pripomenúť si výročie založenia Spolku bírešov.)

O správca farnosti

pozri tiež

Výzva nielen mne zvereným farníkom! Vzájomné zmierenie a upokojenie vášní

Vzájomné zmierenie a upokojenie vášní   sú momentálne najaktuálnejšie a najvážnejšie výzvy, ktorým naša spoločnosť …